Sizce bu işin sonu nereye varacak? (Google AI Overview)

Solutions
1
Reaction score
19
Trade
+0 (+0/-0)
1/3
Thread owner
Yapay zekâ botları siteyi tarıyor içerikler organik doğal ve işe yarar ise kendi bünyesine alıyor yok değil AI ile üretilmiş ya da güncel olmayan kullanıcı işine yaramayan türde ise zaten dikkate almıyor, haliyle bizim organik içeriğimizi bize sormadan en üstte kendi sonuçları içinde göstermiş oluyor, kaynak olayına zaten girmiyorum kullanıcı kendısıne lazım olan bilgili aldıktan sonra neden kaynak sitesine girip baksın etsin ki zaten ülkemizdede kaynak kültürü yok gibi bir şey.

Haliyle tüm sitelerin trafiği ciddi oranda düştü hatta bazı siteler çakıldı desem yeri, Google bunu yapmak zorunda mıydı? Bana göre evet çünkü insanlar artık arama motoru yerine yapay zekaya soru sormaya başladılar.
Google AI overview bu anlamda hayat kurtardı diyebilirim ki zaten tek kullananda Google değil Yandex vs de bu şekilde başladı harekete.

Benim aklıma burada iki şey geliyor 1- çer çöp siteler temizlenecek (bu olsa bile bu kezde ai büyük otoriter sitelerden taze kan emmeye devam edecek değişen bir şey olmayacak) 2- tüm siteler zamanla yok olacak bu kez de AI nereden beslenecek? (çünkü bu anlamda artık emek vverip zaman harcamanın proje yapmanın bir anlamı kalmadı AI'ye çalışıyoruz şuan hemde ücretsiz gönüllü)

Forumlarda soru cevap kullanıcı deneyimi etkılesımı olarak ılerlesek bile AI bunları da alıp gosterıyor,

Kendi alanında faaliyet gösteren kategorisel organik forumlarda da durum aynı değişen bir şey yok.

3-5 aydır sudan çıkmış balık gibi sessizce izliyoruz, ancak ne yapılması gerekli bir fikrim yok, yatırım yapmak içerik üretmek ne kadar mantıklı? Sıralama almak Google'dan trafik almak neredeyse ımkansız hale geldı, tekel olan pazar iyice tekelleşecek.

Ne yapacagız ya da ne yapmamız gerekli bilmiyorum açıkçası. Bırakın büyümeyi ayakta nasıl kalırız kalmalımıyız? onu düşünür oldum proje anlamında.

Attachments

• Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    55.4 KB · Views: 7

Most Reacted 5 Post

Bence şu an kimsenin elinde kesin bir yol haritası yok. Arama alışkanlıkları çok hızlı değişiyor ve bu süreçte sadece SEO'ya güvenen projelerin zorlanacağı açık. Yine de gerçek kullanıcı deneyimi, topluluk oluşturabilen forumlar ve insanların gerçekten etkileşime girdiği içerikler uzun vadede tamamen değersiz hale gelmeyecektir diye düşünüyorum.

Belki de artık trafikten çok sadık kullanıcı kitlesine odaklanmak gerekecek.
Bence şu an kimsenin elinde kesin bir yol haritası yok. Arama alışkanlıkları çok hızlı değişiyor ve bu süreçte sadece SEO'ya güvenen projelerin zorlanacağı açık. Yine de gerçek kullanıcı deneyimi, topluluk oluşturabilen forumlar ve insanların gerçekten etkileşime girdiği içerikler uzun vadede tamamen değersiz hale gelmeyecektir diye düşünüyorum.

Belki de artık trafikten çok sadık kullanıcı kitlesine odaklanmak gerekecek.

Burada direk ihtiyac odaklı forum kurmak artık çok zor yeni öğrenmeye başlayan bir bile forun açıp 50 tane kategori açıp kopyala yapıştır ile forum oluştura biliyor bu en basiti.
Artık insanlar forumlara ihtiyac duymuyor yapayzekaya sor cevabı al olay bitti. Face instegram twitter gibi etkileşim ve kolay paylaşım alanları tercih ediliyor. Çoğu yeni nesil için bilginin bir anlamıyok. Stori atim beğensinler fotoğraf paylaşim baksınlar birde bu mecralardan para kazanma olayları var. Artık sosyal medyalar yürüyen forum. Öyle paylaşımlar varki günlük anlık aylık ne dersen adına bilgi bankası mübarek doğruluğu araş tırılmıyor bile. Bazen denk geliyor cocuklarla ilgili paylaşımlar bebeklerle ilgili hele Bir anne birşey yaşadıysa tamam tüm dünya yaşayacak kısacası bunlara rağbet çok. Yorum beğeni gelsin yannış olsun yeterki önplana çıksın. Eğer forumları bitiren yapı taşını arıyorsan sosyalmedyada yalan yannış paylasım yapanlarda ara bilgiyi paylaşmaya üşenen ama beğeni yorum için para için sosyal medya çöplüğünde ara

Bu konu bence epey açık uçlu. Ne kadar tartışsak da bitmez, uzar gider. Ben ne “AI her şeyi bitirecek” diye aşırı karamsar bakıyorum, ne de “hiçbir şey değişmeyecek” diye fazla iyimser.

Geçmişe baktığında benzer kırılmaları görmüştük zaten. Sosyal medya çıktığında “forumlar bitti” dediler, mobil telefonlar yaygınlaşınca “masaüstü internet ölür” dendi, video içerikler patlayınca da “blogların sonu geldi” diye ortalık karıştı. Ama hiçbirisi tamamen yok olmadı. Sadece oyunun kuralları değişti.

Şimdi de aynı şeyi yaşıyoruz. Asıl mesele yapay zekânın bilgi vermesi değil. Asıl sorun, bu bilginin büyük kısmını içerik üreticilerinden alması ama karşılığında onlara hiçbir ekonomik dönüş olmaması. İnsan AI’dan cevabı alınca çoğu zaman kaynağa gitme ihtiyacı bile duymuyor. Trafik azalınca reklam geliri düşüyor, motivasyon azalıyor, yeni içerik üretmek de yavaşlıyor.

İşin en ilginç tarafı da tam burada başlıyor: Yapay zeka kendi kendine bilgi üretemiyor ki. Beslendiği her şey; forumlar, bloglar, dokümantasyonlar, geliştiricilerin yıllarca emek vererek yazdığı içerikler. Eğer bu insanlar zamanla “neden yazayım ki” deyip üretmeyi bırakırsa, birkaç yıl sonra AI’ın kaliteli veri kaynağı ciddi şekilde kuruyacak. Sürekli aynı eski veriyi yeniden yorumlayan bir sistemin de uzun vadede gelişmesi mümkün değil.

O yüzden bence önümüzde iki ihtimal var:

Ya AI şirketleri içerik üreticileriyle makul bir gelir paylaşımı veya lisanslama modeli kuracak,
Ya da web yavaş yavaş küçülecek ve bunun faturasını en sonunda AI şirketleri de ödeyecek.

Aynen öyle abi bitti denilen ne varsa bitmiyor dediğin gibi yapayzeka şirketleri gelir paylaşımına gidecek. Benım sitem 2.5 aylık bir site niş odaklı başka türlüsünü hiç düşünmedim zamanında smf ile takılıyorduk uzun zamandır olan projemi hayata geçirmek için baktığımda çok farklı forumlarla karşılaştım ve xenforo da karar kıldım yapayzeka bu konuda hiçbir zaman bei ikna edemedi forumları araştırarak kararverdim ve 2.5 ayda googlede ilk sayfaya hatta bir çok kelimede 1. Ye çıktım hatta ve hatta alt alta diğer konularımda örnek olarak gösteriliyor. Tek seçenek kalıyor insanlara ince eleyip sık dokumak ve piyasanın ihtiyacı olan ya az olan yada hiç olmayan bir konuda forum açmak. Bugün yapayzekaya birşey sorduğumda benım sitemden bilgileri alıp söylüyor ve altına sitemi gönüyor buda beni benden alıyor tabi. Herkese başrılar diliyorum ne diyim herkes hakettiği yerde olsun. Birde özelden sana sormak istediğim bir kaç soru var sora bilirmiyim acaba ?

XenTR
XenTR
Hani derler ya "her şeyde bir hayır vardır" bakalım zaman ne gösterecek...

Welcome! Please Login or Register to view hidden content.
Özel mesaj ile yazabilirsin sorun yok. ;)
  • Like
Reactions: ALemci44
Quick Jump
Back
Top Bottom