Duyuru Dolandırıcı siteler hakkında bilgilendirmeler!

Duyuru Dolandırıcı siteler hakkında bilgilendirmeler!
18
8K

XenTR

Yönetici
XenTR Mod
Licenced
SMS Confirmed
Katılım
3 Şub 2019
Mesajlar
2,130
Çözümler
69
Tepki puanı
2,722
Puanları
113
Herkese merhaba arkadaşlar;

Bu konuyu uzun süreden beri açmak istiyordum nasip bu güneymiş. Anlatmak istediğim olay aslında herkesimi bilgilendirmek amaçlıdır. Ne yazık ki aşağıda anlatacağım durumlara düşen bir çok kişi yada kişiler olmaktadır.

Değerli XenTR.Net sakinleri; her şeyden önce bir ürünü almak istiyorsanız mutlaka üreticinin kendisinden alınız. Bu sayede hem güncellemelerden istifade edebilir hemde oluşabilecek problemlerinizde direkt yardım ve destek alabilirsiniz.

Şimdi dolandırıcı sitelerin yapmış oldukları faaliyetleri anlatmak istiyorum ve bunu kendi ürünlerimiz bazında ispat ederek açıklıyorum.

Bu dolandırıcı siteler neler yapmaktadırlar birlikte görelim.

1) Çalışma şekilleri nasıldır?
  • Genellikle XenForo tabanlı web siteler kurarak kaynak alanlarında üreticilere ait ücretli ürünleri V.I.P üyelik, Abonelik sistemi kurarak yada ürün bazında satış işlemi gerçekleştirerek bu işi yapmaktadırlar.
2) Gerçekten aranılan ürün bu warez sitelerinde bulunmakta mıdır?
  • Cevabı çok basit. Tabi ki de Hayır. Bunun aslında var olmadığını aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.
3) Satış sistemleri nasıl işlemektedir?
  • Genellikle Rusya ödeme sistemlerini ve Sanal para sistemlerini kullanılmaktadır. Bu sayede ödemeyi yapan kişi para iadesi talebinde bulunamamaktadır.
4) Yanlışlıkla bir ürün veya hizmet alırsam ne olur?
  • Eğer bile isteye veya farkında olmadan üye oldunuz ve bir ürün veya abonelik için para ödemişseniz geçmiş olsun. Ya size ilgili ürünün piyasaya düşmüş en eski sürümünü verirler yada o ürün adında bir zip dosyası sunarlar içinden artık ne çıkar bahtınıza. :) Tabii bunlar iyi ihtimaller. Birde kötüsüne bakalım. Ödeme işlemi gerçekleşir gerçekleşmez ilgili warez siteye erişiminiz daha olmaz. Yasaklanır banlanırsınız. IP adresiniz girişlere kapatılır yıldırılırsınız. Yani anlayacağız ödediğiniz para artık adamların hesabına geçer sizde öylece kalırsınız.

    Bir daha böyle yerlere üye olur abonelik yapmaya kalkarsanız bir kez daha bu hususu düşünerek işlem yaparsınız artık.:) Doğru bilgileri vermek bizden uyup uymamak sizden...

Şimdi bu dolandırıcı sitelerin aslında olmayan bir ürünü nasıl pazarladıklarına gelelim.

Bu dolandırıcı siteler için kendi web sitemizde yayınladığımız ürünleri baz alarak örnek vermek istiyorum.

Örneğin geçenlerde XenForo 2.1.5a için temalarımızı güncelledik. Bu güncel sürümleri kendi admin panelimizden kimlerin hangi saat ve tarihte indirdiğini görebilmekteyiz.

Bu örnekte Nerva Dark temamızı baz alarak anlatmak istiyorum.

Adamın sitesinde bizim temanın güncel sürümü yayınlanıyor. Aşağıdaki resme iyi bakın. Gerçi tüm ürünlerimiz yayınlanmış ama artık nasıl elde ettiyse :)

1573763969306.png

Şimdi bizim panelden bakalım bu ürünün güncel sürümünü kimler indirmiş diye.. Download log linkine tıkladığımızda aşağıdaki ekran da eğer ürünü indiren bir müşteri varsa çıkacaktır. Yoksa resimdeki gibi görüntülenecektir.

1573764020337.png

Gördüğünüz gibi bu ürününün güncel versiyonunu herhangi bir müşterimiz indirmemiş. Üstte yazan yazı Bu sürümü henüz kimse indirmedi. (No one has downloaded this versiyon yet.)

Normal şartlarda en son ürün indirenleri şöyle görmemiz gerekmektedir. Eğer ürün birisi tarafından indirilmiş ise download log linkine tıkladığımızda aşağıdaki gibi bilgiler sıralı olarak gelecektir.

1573764823360.png

Gördüğünüz gibi güncel sürümü sadece kendim indirmişim. :)

Ama nasıl oluyor da bu adamlar bizden indirilmemiş bir ürünü sanki gerçekten o sürüm var gibi yayınlıyorlar? Bu sadece bir örnek. Diğer ürünlerimiz için de aynı şey geçerli.

Not: Müşterilerimizin bilgilerini göstermemek adına indirilmiş ürünlere ait ekran görüntülerini koymuyorum.

Yani anlayacağınız tamamen sahtekar, tamamen dolandırıcılık üzerine kurulmuş bir sistem.

Sakın ola böyle sitelerden herhangi bir şey satın almaya çalışmayın. Bu tür o kadar çok site var ki bunu bir ürünün güncel sürümlerini google üzerinden arayarak görebilirsiniz. Burada tek tek isim versek dahi yarın öbür gün başka bir isimle yenilerini açmaktadırlar.

Bizden söylemesi.

XenTR.Net Yönetimi...
 
Bilgi Kaynak Erişimi
https://xentr.net/
Son düzenleme:

En Çok Tepki Alan 5 Mesaj

Değerli XenTR.Net kullanıcıları;

Bu konuyu yeniden canlandırmak istiyorum. Bildiğiniz gibi web sitemize üye kaydı için bazı tedbirler uyguladığımızı buradaki konuda daha önce ifade etmiştik. Dolayısı ile bu tarz warez site sahiplerinin ürünlere kolaylıkla erişimlerini bir nebze de olsa engellediğimizi değerlendiriyorum.

Geçenlerde bir kullanıcımızın bana özel bir mesaj göndermesi ile bu konu dikkatimi çekti. Yayınlamış olduğumuz bazı tasarımların eski versiyonları üzerinde aptalca eylemler gerçekleştirilmiş. (Bu eylemi yapan sanırım tam bir geri zekalı :p) Eski versiyon tasarımın örneğin Exlusive Dark (2.1.7) XML dosyasında sürüm değiştirerek (2.2.4) millete yine V.I.P, ücretli üyelik vs başlıkları altında sahtekarlıklar devam etmektedir. Bizler bu tasarımlarımızda müşterilerimizden gelen geri bildirimleri düzelterek ve yeni özellikler ilave ederek aynı zamanda XenForo güncel sürümlerine paralel olarak tasarımlarımızı güncellemekteyiz. Her XenForo güncellemesi ile birlikte bir çok şablonlarda bazen ciddi değişimler söz konusu olmaktadır. (Özellikle son güncelleme yapılmış olan tasarımlarımızda.) Ayrıca üretmiş olduğumuz tasarımlar genelde dinamik yapıda sunuldukları için bir çok koşullu ifadeler ile her değiştirilen özellik biçimlerine göre yeni sürüme uygun olarak güncellenmektedirler.

Yeni Dolandırıcılık Senaryosu
Yeni dolandırıcılık eylemi olarak eski sürüm tasarımların XML dosyasında değişiklikler yapılmaktadır.
Ayrıca 2.2.x sürümünden bu yana güncel tasarımlarımız artık arşivden yükleme yapısına sahiptirler. FTP ile dosya gönderme işlemi bulunmamaktadır.

Birde bu tarz eylemler gerçekleştiren kişilerin ilgili dosya içerisine zararlı kodlar koyabileceğini ve tüm emeğinizin bir anda yok olabileceğini unutmamalısınız. Hiç bir şey olmasa bile sürekli yönetici panelinde yer alacak hata raporlarına da hazır olmanız gerekir.:)

Her zaman söylediğimiz gibi bir şeye para verecekseniz mutlaka üreticinin kendisinden alınız. Bakın bizler de geliştirici insanlarız ama şuna emin olabiliresiniz ki bizler de web sitemizde kullanmış olduğumuz tarafımızca geliştirilmemiş diğer tüm ürünlerin ücretlerini ödeyerek lisanslarını almış bulunuyoruz.

Ne derler "Bedava peynir sadece fare kapanında olur."


Bunun dışında eski ürünlerin versiyonunu değiştirerek sattıkları yada dağıttıkları için ilgili null forumlarda sürekli kullanıcılar tarafından şu kısım hatalı bu kısım çalışmıyor gibi şikayetlerde bulunmuşlar. :p Durumu kurtarmak için ilgili warez site sahipleri web sitemize gelerek çeşitli şekilde üye olma telaşı içerisindedirler. Sebep bir an önce yapmış oldukları yanlış işlemden dolayı kullanıcı kitlelerini kaybetmemek adına orijinal sürümü yine bizden satın alarak kendi kıçlarını kurtarma telaşındadırlar.

Ne yazık ki web sitemizde üyelik yönetici onay sitemine tabii olduğu için ve daha öncesinde ilgili kişilerin kayıtlarının da veri tabanımızda yer alması sebebi ile onay verilmemektedir. Bu kişiler çeşitli şekillerde iletişim kurmak istemekte ve ancak gerek gördüğümüz kişiler ile iletişim kurulmaktadır.

Bu konuyu burada okumuşsanız eğer bu tür sitelere itibar etmemeniz konusunda sizleri tekrar uyarmak isterim.

Sağlıcakla kalın.

XenTR.Net Yönetimi
bilgilendirme için teşekkürler abim tam olarak bu işlemleri bilmeyenler için güzel bi anlatım olmuş
 
XenTR yada sen ındırıp warez sıtelere servıs ettın kaçmaz benden
kas.gif


Saka bıryana cok guzel bılgılendırme yaptın.
 
XenTR güzel bir bilgilendirme olmuş. Bunca emek verilen tema , eklen vs. bu şekilde insanların sahte konulara inanması gerçekten çok yanlış. O yüzden her zaman güvenilir yerlerden ve lisanslı ürünleri satın almakta fayda var. Teşekkürler.
 
@@XenTR yada sen ındırıp warez sıtelere servıs ettın kaçmaz benden
kas.gif
Yok yok kedidir o kedi... ;)
Ben insanların zarar görmemesi adına bu konuyu açtım. Belki birileri bu yazıyı okurda bu tür sahtekar insanlara paralarını kaptırmazlar diye düşündüm.
 
Yok yok kedidir o kedi... ;)
Ben insanların zarar görmemesi adına bu konuyu açtım. Belki birileri bu yazıyı okurda bu tür sahtekar insanlara paralarını kaptırmazlar diye düşündüm.

Bence bu konuyu gördüğü halde bile bu tür şeylere düşen çok insan olacaktır. Çünkü geneldeharam, warez, null gibi şeyler insanlara tatlı gelir. :D
 
Bence bu konuyu gördüğü halde bile bu tür şeylere düşen çok insan olacaktır. Çünkü geneldeharam, warez, null gibi şeyler insanlara tatlı gelir. :D
Valla bir söz vardır hani; "Tatlı tatlı yemenin acı acı geğirmesi olur derler." Sonrası bizi ilgilendirmiyor. Biz ikazlarımızı yapalım da gerisi kendilerinin tercihidir.
 
Valla bir söz vardır hani; "Tatlı tatlı yemenin acı acı geğirmesi olur derler." Sonrası bizi ilgilendirmiyor. Biz ikazlarımızı yapalım da gerisi kendilerinin tercihidir.

Şu internet ortamında hemen hemen hepimiz null yazılımlar kullanmışızdır ve hepimizde farkındayız ki kimse faydasını görmemiştir. O yüzden derim ki her zaman orjinal, lisanslı ve ürünü ereten kişiden almak mantıklıdır. ;)
 
Warez,Nulled sitelerini aktif olarak kullanıyorum. Dünya çapında ün yapmış siteler var. Vip olayına gelirsek, vip üyelik vs olmadan. Beğeni/Link kısaltmalı şeyler kullanarak indirme yapıyorum. Şimdi sitemde 30'u aşkın eklenti vs vardır. Hepsi Nulled sürüm, hiç birinde sorun/hata ile karşılaşmadım. Peki neden Nulled kullanıyorsun diye sorunlar gelecek olursa

Kullanmış olduğum site, yani herkesin girmiş olduğu kullanılan bir site değil. Kendi zevkim için açmış olduğum web site. İçinde üye sayısı çok az. Ben bu tarz şeyleri indirmeyi, test etmeyi seven bir insanım. Kimi insanlar, koşmayı, yüzmeyi sever ben ise eklenti kurmayı, vs seviyorum. Yıllarca mybb eklentilerini vs kurdum lakin, ortalıkta kuracağım eklenti kalmadı sıkıldım. Xenforo geçtim bunu da yazmak istedim. Güvenilir sitelerin isimlerini verebilirim XenTR izin verirse hatta konu açar detaylı bir şekilde indirme nasıl yapılır anlatırım. İndirdiğim dosyaların içinde zararlı kod/hack araçları var mı? %80 güvendiğim için şüphe duymuyorum. Tabi indirdiğim çoğu dosyayı tarama yapıyorum. Taramalar ne kadar doğru sonuç verir? Onu kimse kısmen bilemez ama %85 oranında doğru sonuçlar veriyor.

Hangi şekilde tarama yapıyorsun? Dosya tarama sitelerini kullanıyorum. Şuan elimde PC olmadığı için virüs programları yok. Android tabanlı virüs programlarını kurup uğraşmak yerine site üzerinden tarama yapıyorum. Bazı dosyaları kendim de açıp (not defterinde) inceleme yapıyorum. Ki bu aslında önerilen bir olay, "zaman ve sabır" önemli. Peki dosyayı açtın nasıl anladın zararlı yazılım olduğunu. (Genellikle, kodlar arasında anlaşılıyor. Onu yeni konu açarak anlatırım?
 
Bu kadarına pes artık... Ağzım açık kaldı.. Hiç bir şeyin warez ini ya da null unu kullanmadığım için böylesi sitelerde de dolanmıyorum çok şükür. Haberimiz de olmuyor milletin sunucularına, sitelerine, cebine nasıl zarar verilir böylece görüyoruz.
 
Bu tür sitelerde gerçek eklenti veya temaların güncel sürümlerini bulmanız şanş işidir sadece başlıklarını ve ilgili içeriğin konusunu değiştirip yayınlıyorlar. Es kaza bu sitelerden bir satın alım söz konusu olursa sadece paranız gider ve siz de öyle sap gibi kalırsınız. Asıl anlatılmak istenilen bu.

Geçenlerde bu malum warez sitelerinde yine bizim temalardan bir kaçının güncel sürümlerinin yayınlanmış olduğunu gördüm. Açıkçası bunu incelemek istedim. Dosyayı o malum sitelerin bir bir kaçından indirdim. Bizim güncel sürümler ile karşılaştırdım. Uzaktan yakından alakası olmayan çok eski versiyonu 2.1.6 olarak yayınlamış olduklarını gördüm.

Yine diyorum bu tür sitelere inanır ve hele ki bir ödeme yaparsanız üzülen yine siz olursunuz. Bu süzüm burada kalsın.
 
Dediğim gibi vip üyelik durumu varsa kaçın ben güncel eklentiler kullanıyorum. Link geçme şeklinde.
 
ibrahimykr kardeşim 1995 yılından beri internet alemindeyim. Ve hiç null warez kullanmadım ona rağmen 4 tane forum sitem 1 tane wordpress sitem bir tane de toplist sitem hacklendi. Ve yedekleme yapmadığımdan kaybettim. Bunca acı tecrübeler null ya da warez sistemler değil açık kaynak kodlu sistemler mybb olsun smf olsun wordpress olsun vs sistemlerin açıkları yüzünden oldu. O yüzden en son projem olan bebekforum’u şansa bırakmamak için lisanslı ve sağlam bir hostingde lisanslı eklentilerle çalıştırıyorum. O kadar emek para alınteri çalışma boşa gitmesin. Eğer warez ya da null bir xenforo da olsaydım. Hack edilmiştim ya da daha bir sürü şey başıma gelmişti. Warez sistemleri çok iyi biliyorum. Kurmuşluğum vardır.! Ayrıca gördüğüm kadarıyla Bir çok şikayet warez sistemlerden ya da eklentilerden kaynaklanan Google banlarındandır.

Ben işimi şansa bırakmamak için dünyanın en güvenli yazılımı (Bilinen hiç bir açığı yok teyitli size de ispat edebilirim) lisanslı xenforo ve eklenti , temalarıyla Projemi oluşturdum.
 
ibrahimykr kardeşim 1995 yılından beri internet alemindeyim. Ve hiç null warez kullanmadım ona rağmen 4 tane forum sitem 1 tane wordpress sitem bir tane de toplist sitem hacklendi. Ve yedekleme yapmadığımdan kaybettim. Bunca acı tecrübeler null ya da warez sistemler değil açık kaynak kodlu sistemler mybb olsun smf olsun wordpress olsun vs sistemlerin açıkları yüzünden oldu. O yüzden en son projem olan bebekforum’u şansa bırakmamak için lisanslı ve sağlam bir hostingde lisanslı eklentilerle çalıştırıyorum. O kadar emek para alınteri çalışma boşa gitmesin. Eğer warez ya da null bir xenforo da olsaydım. Hack edilmiştim ya da daha bir sürü şey başıma gelmişti. Warez sistemleri çok iyi biliyorum. Kurmuşluğum vardır.! Ayrıca gördüğüm kadarıyla Bir çok şikayet warez sistemlerden ya da eklentilerden kaynaklanan Google banlarındandır.

Ben işimi şansa bırakmamak için dünyanın en güvenli yazılımı (Bilinen hiç bir açığı yok teyitli size de ispat edebilirim) lisanslı xenforo ve eklenti, temalarıyla Projemi oluşturdum.
Ben kişisel sitemde warez,null free ne var ise onları kuruyorum. Tabi ki kimseye önermiyorum. Çünkü; ben zevkine takılmak için yapıyorum. Dediğim gibi, warez kullanımı her zaman risk taşır ama önlem aldığın sürece sorunla karşılaşmazsın

Önlem türleri adına kısa bir aydınlatma
Kullandığın Panele Göre Güvenlik Önemli.

Nasıl sağlam önlem alırım?
1 - Cpanel de yüksek oranlı önlem nasıl alınır?
Cevap : cPanel Ayarları ve Güvenlik Önlemleri

Yukarıdaki ayarların çoğu kısmı plensk paneller için de geçerli

Benim kullandığım önlemler;
Httdocs /koruması
Dizin şifreleme/
Dizin koruması için önlemler

3 parti uzaktan koruma önlemleri;
Firewall önlemleri

Ataklara ve saldıralara karşı anı önlem nasıl alınır?
Aktif bootnet saldırı düzenleyen bir ekibe üyeyim bu konuda detay ve ilgi çeken konuları size anlatmak isterim XenTR izin verirse. Yeni bir konu altında?
 
ibrahimykr Uygun içeriklere sahip makale tarzı anlatımlarınızı burada elbette yapabilirsiniz bunda sorun yok.
 
Değerli XenTR.Net kullanıcıları;

Bu konuyu yeniden canlandırmak istiyorum. Bildiğiniz gibi web sitemize üye kaydı için bazı tedbirler uyguladığımızı buradaki konuda daha önce ifade etmiştik. Dolayısı ile bu tarz warez site sahiplerinin ürünlere kolaylıkla erişimlerini bir nebze de olsa engellediğimizi değerlendiriyorum.

Geçenlerde bir kullanıcımızın bana özel bir mesaj göndermesi ile bu konu dikkatimi çekti. Yayınlamış olduğumuz bazı tasarımların eski versiyonları üzerinde aptalca eylemler gerçekleştirilmiş. (Bu eylemi yapan sanırım tam bir geri zekalı :p) Eski versiyon tasarımın örneğin Exlusive Dark (2.1.7) XML dosyasında sürüm değiştirerek (2.2.4) millete yine V.I.P, ücretli üyelik vs başlıkları altında sahtekarlıklar devam etmektedir. Bizler bu tasarımlarımızda müşterilerimizden gelen geri bildirimleri düzelterek ve yeni özellikler ilave ederek aynı zamanda XenForo güncel sürümlerine paralel olarak tasarımlarımızı güncellemekteyiz. Her XenForo güncellemesi ile birlikte bir çok şablonlarda bazen ciddi değişimler söz konusu olmaktadır. (Özellikle son güncelleme yapılmış olan tasarımlarımızda.) Ayrıca üretmiş olduğumuz tasarımlar genelde dinamik yapıda sunuldukları için bir çok koşullu ifadeler ile her değiştirilen özellik biçimlerine göre yeni sürüme uygun olarak güncellenmektedirler.

Yeni Dolandırıcılık Senaryosu
Yeni dolandırıcılık eylemi olarak eski sürüm tasarımların XML dosyasında değişiklikler yapılmaktadır.
Ayrıca 2.2.x sürümünden bu yana güncel tasarımlarımız artık arşivden yükleme yapısına sahiptirler. FTP ile dosya gönderme işlemi bulunmamaktadır.

Birde bu tarz eylemler gerçekleştiren kişilerin ilgili dosya içerisine zararlı kodlar koyabileceğini ve tüm emeğinizin bir anda yok olabileceğini unutmamalısınız. Hiç bir şey olmasa bile sürekli yönetici panelinde yer alacak hata raporlarına da hazır olmanız gerekir.:)

Her zaman söylediğimiz gibi bir şeye para verecekseniz mutlaka üreticinin kendisinden alınız. Bakın bizler de geliştirici insanlarız ama şuna emin olabiliresiniz ki bizler de web sitemizde kullanmış olduğumuz tarafımızca geliştirilmemiş diğer tüm ürünlerin ücretlerini ödeyerek lisanslarını almış bulunuyoruz.

Ne derler "Bedava peynir sadece fare kapanında olur."


Bunun dışında eski ürünlerin versiyonunu değiştirerek sattıkları yada dağıttıkları için ilgili null forumlarda sürekli kullanıcılar tarafından şu kısım hatalı bu kısım çalışmıyor gibi şikayetlerde bulunmuşlar. :p Durumu kurtarmak için ilgili warez site sahipleri web sitemize gelerek çeşitli şekilde üye olma telaşı içerisindedirler. Sebep bir an önce yapmış oldukları yanlış işlemden dolayı kullanıcı kitlelerini kaybetmemek adına orijinal sürümü yine bizden satın alarak kendi kıçlarını kurtarma telaşındadırlar.

Ne yazık ki web sitemizde üyelik yönetici onay sitemine tabii olduğu için ve daha öncesinde ilgili kişilerin kayıtlarının da veri tabanımızda yer alması sebebi ile onay verilmemektedir. Bu kişiler çeşitli şekillerde iletişim kurmak istemekte ve ancak gerek gördüğümüz kişiler ile iletişim kurulmaktadır.

Bu konuyu burada okumuşsanız eğer bu tür sitelere itibar etmemeniz konusunda sizleri tekrar uyarmak isterim.

Sağlıcakla kalın.

XenTR.Net Yönetimi
 
Benim bildigim söyle bir yöntem kullanıyorlar örnegin sizden a temasını 30 dolara satın aliyorlar ve bunu vip üyelik adına 5 dolara satıyorlar bir cok kisiye warez kullanmak gercekten sacmalık bircok hacklenen site örnegi varken
 
Benim bildigim söyle bir yöntem kullanıyorlar örnegin sizden a temasını 30 dolara satın aliyorlar ve bunu vip üyelik adına 5 dolara satıyorlar bir cok kisiye warez kullanmak gercekten sacmalık bircok hacklenen site örnegi varken
Ne yazık ki durum tamda söylediğiniz gibi. Ancak hesaba katmadıkları bazı şeyler de var. Ürünü alarak warez ortamda yayınları tespit etmemiz bizim için çok zor bir durum değil tatbikî. Tespiti halinde lisanslarını derhal iptal ediyor ve süresiz olarak yasaklıyoruz. Daha sonra güncel sürümleri asla elde edemiyorlar.

Ayrıca bu tarz kişiler satın almadıkları ürünler için bile bizim siteyi takip ederek yayınlanan ürünlerin bire bir görsel ve açıklamalarını kopyalayarak kendi null sitelerinde gerçekten varmış gibi sunuyorlar. Bunlara inanan insanlar da ne yazık ki ödeme sonrasında yediği kazıkla (kaba tabirle) ortada öylece kalıyorlar. Özellikle bu işi kazanç haline dönüştürmüş bir kaç tane rus sitesi var. Bunlar aynı kişiye ait çalışma mantıkları aynı, farklı alan adlarına sahip sitelerdir.
 
Quick Jump
2,620Konular
12,449Mesajlar
1,428Kullanıcılar
Geri
Üst